imunostimulatori

Naš imuni sustav, osim što nas štiti od bolesti, najbolje je jamstvo za dugovječnost i zdrav život. Uslijed stresa, infekcije, nekog kirurškog zahvata, kroničnih bolesti ili nepravilnog načina života koji prati neuravnoteženu prehranu i san, prirodni obrambeni sustav može biti oslabljen i potrebna mu je pomoć u obliku imunostimulatora.

Pripravke za jačanje imuniteta najbolje je uzimati preventivno – jer to je njihova osnovna namjena - borba protiv bolesti na „nevidljivoj fronti“ jačanja otpornosti

cordyceps
CORDYCEPS
Rijetka gljiva porijeklom iz Kine i Tibeta koja se obično može naći u sušenom obliku, a najčešće se dodaje juhama i pirjanim jelima. Preporuka ju je preventivno uzimati, prema uputama na pakiranju, jednom tjedno, a u slučaju opće slabosti jednom na dan. Pojačava izdržljivost i imunitet te je odlična protiv upala i prehlada.
betaglukan
BETA – GLUKAN
Na našem tržištu pojavio se nedavno u obliku kapsula pod imenom „Beta – 1, 3D Glukan“, a inače je polisaharid iz stanične stjenke kvasca. Preporučuje se svima koji imaju oslabljeni imunološki sustav uslijed prehlade, gripe, herpesa, mononukleoze, HPV-a, bakterijskih i gljivičnih infekcija. Potpuno je netoksičan i preporuča se uzimati preventivno po jednu tabletu na dan.
cesnjak
ČEŠNJAK
Jednako cijenjen kao ljekovita biljka i začin. Snižava krvni tlak, smanjuje zgrušavanje krvi, kolesterol i masti u krvi, a djeluje i kao snažan antiseptik i antibiotik jer sprečava rast brojnih bakterija i gljivica. Može se jesti kao začin, a ukoliko je neugodni miris problem, postoje brojni pripravci od češnjaka poput kapsula ili tinktura.
ginseng
GINSENG
Ovaj rijetki korijen bogat je neobičnom skupinom tvari pod nazivom „ ginsenozidi“ kojih nema niti u jednoj drugoj vrsti, a djeluju pozitivno na vitalnost, probavu, kožu i mišiće te pojačavaju seksualnu energiju. Najčešće se nabavlja u obliku tableta. Može povećati razinu estrogena pa se ne preporuča ženama s hormonalnim poremećajima koje od njega postaju razdražljive.
djumbir
ĐUMBIR
Također poznati začin ali i ljekovita biljka. Poboljšava probavu, učinkovit je protiv mučnine (pogotovo trudničke) te djeluje protiv crijevnih nametnika. Smanjuje neprirodne upale i zgrušavanje. Može se konzumirati u obliku karamel bombona, praha ili sirov, u tinkturi ili kapsulama. Čaj od sirovog đumbira odličan je imunostimulator. Dovoljno je naribati malo korijena ovog poznatog začina (žličicu), dodati u šalicu kipuće vode i pustiti da odstoji par minuta. Procijediti i zasladiti medom. Piti jednom dnevno ili prema potrebi. S đumbirom nije dobro pretjerivati jer može nadražiti žgaravicu.
noni
NONI
Sok ove neobične biljke s Tahitia ima više od 100 sastojaka a pomaže u regulaciji imuniteta, prirodan je antiseptik i analgetik, a koristi se kao pomoć i preventiva u liječenju malignih bolesti. Jedna velika žlica soka uzima se ujutro na prazan želudac a prema potrebi i više puta na dan.
osljebad
OSLJEBAD ILI ŠARENI BADELJ
Poznat je po nevjerojatnoj snazi svojih sjemenaka koje daju ekstrat silimarin, odličan za pojačavanje metabolizma stanica jetre i zaštitu od toksičnih oštećenja. Ukoliko pijete puno lijekova ili se spremate na operaciju, kapsule osljebada normalizirati će funkciju jetre bez štetnih posljedica. Može se uzimati doživotno.
pcele
PČELINJI PROIZVODI ( MED, PROPOLIS, MATIČNA MLIJEČ)
U narodu se još nazivaju i „prirodni doktori“ jer su odlični protiv djelovanja mikroba i virusa. Sprečavaju „oksidativni stres“ prilikom velikih fizičkih i psihičkih napora te znatno popravljaju stanje organizma u razdoblju oporavka nakon bolesti. Preporuka je dnevno preventivno uzimati po žličicu meda ili propolisa u toplom napitku.
zeleni caj
ZELENI ČAJ
U umjerenim količinama je ukusan napitak za opuštanje i dobro raspoloženje. Sadrži teofilin, sličan kofeinu, pa je u visokim dozama prilično stimulativan. Njegov drugi sastojak, katehin, pokazao se odličnim protiv srčanih bolesti i raka te kao snažan baktericid. Može se nabaviti u listovima i prahu.
vitamin c
VITAMIN C
Odličan je borac protiv prehlade te virusnih i bakterijskih infekcija. Ubrzava procese zacjeljivanja rana i opeklina jer je važan za rast i obnavljanje stanica tjelesnih tkiva. Može se piti u kapsulama i prahu ili pak unijeti u organizam putem „prirodnih izvora“ – agruma, šipka, lisnatog povrća, dinja, krumpira i paprika.